Salı, Ekim 22

Binance Kurucusu Changpeng Zhao Serbest Bırakıldı

Federal Hapishaneler Bürosu sözcüsünün Cointelegraph’a yaptığı açıklamaya göre, Binance’in kurucusu ve eski CEO’su Changpeng “CZ” Zhao, kara para aklamayı önleme (AML) ihlalleri nedeniyle dört ay hapis yattıktan sonra 27 Eylül’de ABD federal hapishanesinden serbest bırakıldı.

ABD Adalet Bakanlığı’nın 21 Kasım tarihli açıklamasına göre CZ, günlük işlem hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’te yeterli kara para aklama karşıtı kontrolleri uygulamadığı için Kasım ayında federal suçlamalardan suçlu bulundu. Ayrıca Binance’in CEO’luğundan da istifa etti.

Net servetinin 60 milyar dolar civarında olduğu söylenen CZ’nin, ABD’de hapse mahkum edilen en zengin kişi olduğu belirtiliyor.

CZ dört ay boyunca bir Amerikan hapishanesinde yattı. Kaynak Cointelegraph

Nisan ayında CZ, dört aylık cezasını çekmek üzere Dubai’den ABD’ye dönmeyi kabul etti. Fortune’un 26 Eylül tarihli haberine göre, ilk iki ayını Güney Kaliforniya’daki minimum güvenlikli bir hapishanede geçirdikten sonra CZ, Long Beach’teki bir rehabilitasyon merkezine transfer edildi ve burada denetimli günlük geziler yapıldı.

Binance sözcüsü Cointelegraph’a “CZ’nin evinde ailesiyle birlikte olacağı için çok mutluyuz” dedi.

“Binance’i çalıştırmasa da, bundan sonra ne yapacağını görmek bizi heyecanlandırıyor. Binance, geçen yıldan bu yana mevcut ekibimizin liderliği altında gelişmeye devam etti ve dünya çapında 230 milyon kullanıcıyı aştı.”

Binance kurucusu Changpeng Zhao aleyhine 23 Nisan’da sunulan ABD suç duyurusundan bir alıntı. Kaynak: Bwbx.io

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamaya göre, CZ’nin suç duyurusunda sadece kara para aklama karşıtı ihlaller değil, aynı zamanda lisanssız para transferleri ve yaptırım ihlalleri de yer alıyordu.

Savcılar kararda, “Zhao, etkili bir kara para aklama karşıtı program uygulamama kararının, Binance’in ABD’li kullanıcılar ile İran’daki ve ABD yasalarını ihlal eden diğer yaptırım uygulanan ülke ve bölgelerdeki kullanıcılar arasındaki işlemleri kolaylaştırmasıyla sonuçlanacağını biliyordu” diye yazdı.

Seattle Bölge Mahkemesi Hakimi Richard Jones, 30 Nisan’daki duruşmada CZ’nin Binance’te herhangi bir yasa dışı faaliyet bildiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyleyerek dört aylık cezayı haklı çıkardı.

CZ, geçen yılın Kasım ayında ABD’de açtığı davanın bir parçası olarak 50 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul ederken, Binance de ABD kara para aklamayı önleme yasalarını ihlal ettiği için 4,3 milyar dolar para cezası ödedi. Ancak CZ’nin kişisel varlıkları davadan etkilenmedi.

Binance kurucusu, borsada %90’a sahip olduğu tahmin edilen çoğunluk hissesini elinde tutmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber