Salı, Ekim 22

ŞÖNİM’den 12 yılda 1,8 milyon kişi hizmet aldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş’in kadına yönelik şiddet vakalarının önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalara ilişkin yazılı sorusunu yanıtladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, siyasi önceliklerin belirlendiği IV. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Sözleşmesi’ne katıldı. Ulusal Eylem Planı ve Yıllık Faaliyet Planlarının, Bakanlığın koordinasyonunda, başta Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Milli Eğitim Bakanlıkları olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının katkı ve katılımıyla hazırlandığını söyledi. Sağlık .

Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi’nin 2007-2022 yılları arasında her yıl düzenli toplantılar yaptığını kaydeden Göktaş, 25 Kasım 2023’te yayınlanan kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu”nun kurulduğunu hatırlattı.

12 yılda 1,5 milyon kadın hizmet aldı

Bakan Göktaş, 6562 sayılı Kanunla hukuki altyapının güçlendirildiğini belirtti. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hükümler ve konuyla ilgili yayımlanan genelgeler ile kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir üst aşamaya taşındığı belirtildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik Ulusal Eylem Planlarından dördüncüsünün yürürlükte olduğunu belirtti.

Kurumsal hizmetlerin Bakanlığa bağlı 82 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), 416 Sosyal Hizmet Merkezi, Şiddetle Mücadele İrtibat Noktası ve 112 kadın pansiyonu aracılığıyla yürütüldüğünü belirten Göktaş, 1 milyon TL’nin de hizmet verdikleri ŞÖNİM’den sağlanacağını söyledi. Açılış tarihinden 2024 Haziran ayı sonuna kadar 81 ilde hizmet veriyor. 534 bin 128’i kadın, 139 bin 39’u erkek ve 142 bin 898’i çocuk olmak üzere toplam 1 milyon 816 bin 65 kişiye hizmet verdiğini açıkladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2008 ve 2014 yıllarında yürütülen “Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması”nın üçüncüsünün, TÜBİTAK işbirliğinde ve Marmara Üniversitesi’nin katkılarıyla, Marmara Üniversitesi tarafından yürütüleceğini doğrulayan Bakanlık, ve TÜİK’in kamu kurumlarının araştırma geliştirme projelerine destek programı çerçevesinde veri toplanmasına ilişkin bilgi veren Göktaş, saha çalışmasının kasım-aralık ayları arasında tamamlanacağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber