Cuma, Eylül 20

Bakan Şimşek: 3,8 milyar dolarlık finansman sağlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgenin yaralarının sarılması için şu ana kadar uluslararası kuruluşlardan 3,8 milyar dolar kaynak sağlandığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AA muhabirine Türkiye’ye yabancı kaynak akışını değerlendirdi.

Türkiye’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bölgenin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan uygun şartlarda dış finansman sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Şimşek, şöyle konuştu: “Bu kapsamda Türkiye’ye ilave 250 milyon dolar yardım sağlandı. Deprem bölgesindeki sağlık altyapısı harcamaları için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan destek aldık” dedi.

Söz konusu krediye ilişkin anlaşmanın Bakanlık tarafından dün imzalandığını bildiren Şimşek, Bankanın geçen yıl da aynı amaçla bütçeye 250 milyon euro finansman sağladığını hatırlattı.

Söz konusu kaynağın deprem bölgesi için önemine vurgu yapan Şimşek, şöyle konuştu: “Finansmanla depremden etkilenen yerleşim yerlerinin iyileştirme ve yeniden inşa ihtiyacına ve sağlık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

KONUT, ALTYAPI VE SAĞLIK İNŞAATINDA KULLANILACAK

Mehmet Şimşek, Türkiye’nin deprem yaralarını tedavi etmek için uluslararası kuruluşlardan önemli miktarda kaynak sağladığına dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yakın zamanda Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile ‘Türkiye Deprem Sonrası Yeniden Yapılanma Çerçeve Projesi’ kapsamında kullanılmak üzere 60 milyar yen tutarında finansman sağlamak üzere bir kredi anlaşması imzaladık. Bu finansman İller’in deprem bölgesindeki çalışma altyapısını destekliyor. Banka ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesinde desteği “Kırsal konut inşaatı ve Sağlık Bakanlığı’nın sağlık altyapı çalışmaları için kullanılacak”.

“POTANSİYELE GÜVENİN GÖSTERGESİ”

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın da depremden etkilenen bölge için 1,5 milyar avroluk finansman paketi açıkladığını hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu: Bu amaçla küresel, Avrupa yatırım, İslami kalkınma ve Asya altyapı yatırım bankalarından da dış finansman sağladıklarını söyledi.

Şimşek, deprem bölgesindeki mağduriyetlerin hafifletilmesi ve vatandaşların yaşam kalitesinin artırılması amacıyla bugüne kadar 3,8 milyar dolar dış kaynak sağlandığını belirterek, şöyle konuştu: “Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye’nin potansiyeline duyulan güvenin, hem de rasyonelliğin ve güvenin göstergesidir. Uluslararası normlara uygun, kurallara dayalı politikalar uyguluyoruz” dedi.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş