Cuma, Eylül 20

Kopernik: 21 Temmuz Pazar günü dünya çapında “en sıcak gün” olarak kaydedildi

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Copernicus direktörü Carlo Buontempo yaptığı açıklamada, “Gerçekten şaşırtıcı olan, son 13 ayın sıcaklığı ile önceki sıcaklık kayıtları arasındaki farkın bu kadar büyük olmasıdır” dedi.

REKLAM

Pek çok ülke aşırı sıcaklarla boğuşmaya devam ederken, 21 Temmuz Pazar günü dünya genelinde yakın tarihin en sıcak günü olarak kaydedildi. Avrupa İklim Değişikliğini İzleme Ajansı’nın (Copernicus) Salı günü yayımladığı açıklamada, bunun son yıllarda kırılan bir başka sıcaklık rekoru olduğu belirtildi.

Copernicus’tan alınan ön veriler, Pazar günü küresel ortalama sıcaklığın 17,09 santigrat derece olduğunu ve geçen yıl 6 Temmuz’da belirlenen rekoru 0,01 derece geride bıraktığını gösteriyor. Hem Pazar gününün hem de geçen yılın rekorları, 2016’da kırılan ve henüz birkaç yıl öncesine ait olan 16,8 derecelik önceki rekoru geride bıraktı.

Eğer insan kaynaklı iklim değişikliği olmasaydı sıcaklık rekorları bu kadar sık ​​kırılmaz, yeni soğuk rekorlar da en az sıcak rekorlar kadar sıklıkta kırılırdı.

Copernicus direktörü Carlo Buontempo yaptığı açıklamada, “Gerçekten şaşırtıcı olan, son 13 ayın sıcaklığı ile önceki sıcaklık kayıtları arasındaki farkın bu kadar büyük olmasıdır” dedi. “Şu anda gerçekten keşfedilmemiş bir bölgedeyiz ve iklim değişikliği devam ettikçe önümüzdeki aylarda ve yıllarda yeni rekorların kırıldığını göreceğiz.”

Pazar günü hava neden bu kadar sıcaktı?

Copernicus’a göre 2024 yılı aşırı sıcak geçecek olsa da Antarktika’da her zamankinden çok daha sıcak geçen kış, pazar günü rekor kırdı. Aynı durum, geçen yıl temmuz ayı başlarında sıcaklık rekorunun kırıldığı güney kıtasında da yaşandı.

Öte yandan Pazar günü daha sıcak olan sadece Antarktika değildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinin iç kısımları 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklar nedeniyle kavruldu ve bu durum Amerika Birleşik Devletleri’nin batısında iki düzineden fazla orman yangınının çıkmasına neden oldu. Aynı zamanda Avrupa yaz başından bu yana sıcak hava dalgasıyla boğuşuyor.

Berkeley Earth’ten iklim bilimci Zeke Hausfather, 2024’ün 2023’ü geçip tarihteki en sıcak yıl olma ihtimalinin yüzde 92 olduğunu belirterek, “Rekor kıran 13 ayın ardından gelen bu durum kesinlikle endişe verici bir gösterge” dedi. .

Temmuz genel olarak dünya çapında yılın en sıcak ayıdır; Kuzey Yarımküre’de daha fazla kara parçası olduğundan mevsimsel düzen küresel sıcaklıkları belirler.

Kopernik verileri 1940’lara kadar uzanıyor, ancak ABD ve İngiltere hükümetlerinin yaptığı diğer küresel ölçümler daha da eskilere, yani 1880’lere kadar uzanıyor. Bunları, ağaç halkaları ve buz çekirdekleriyle birlikte hesaba katan birçok bilim insanı, geçen yılın rekor seviyelerinin en sıcak seviyeler olduğunu söylüyor. gezegen yaklaşık 120.000 yıldır görülüyor.

Öte yandan 2024 yılının ilk altı ayı da bu rekorları geride bıraktı.

İklim değişikliği ve El Niño havayı nasıl etkiler?

Bilim insanları aşırı sıcaklardan iklim değişikliğini ve esas olarak kömür, petrol ve doğal gazın neden olduğu hayvan tarımını sorumlu tutuyor. Diğer faktörler arasında Orta Pasifik Okyanusu’ndaki El Niño’dan kaynaklanan doğal sıcaklıklar yer alıyor.

Azalan deniz yakıt kirliliği ve belki de su altı volkanik patlaması da ek ısıya neden olur, ancak bunlar ısıyı tutan sera gazları kadar önemli değildir.

El Nino’nun çok geçmeden yerini daha ferahlatıcı bir La Nina’ya bırakması muhtemel olduğundan Hausfather, 2024’te aylık rekorlar kırılırsa şaşıracağını, ancak yılın sıcak başlangıcının yine de geçen yıla göre daha sıcak olması için yeterli olacağını söyledi.

Copernicus ekibinin bir parçası olmayan Northern Illinois Üniversitesi’nden iklim bilimci Victor Gensini, Pazar günkü rekorun dikkate değer olduğunu ancak son yılların önceki kayıtlara göre çok daha sıcak olmasının daha da şaşırtıcı olduğunu söyledi.

“Bu kesinlikle iklim değişikliğinin parmak izi.”

REKLAM

“Sera gazları azaltılmazsa ısınma devam edecek”

Pensilvanya Üniversitesi’nden klimatolog Michael Mann, bu yılın en yüksek değerleri ile geçen yılın en yüksek değerleri arasındaki farkın çok küçük olduğunu ve Avrupa İklim Ajansı’nın bunu desteklemesine şaşırdığını söyledi.

Mann bir e-postada, “Tek tek günler için mutlak sıcaklıkları asla karşılaştırmamalıyız” dedi.

Öte yandan Gensini bir röportajında ​​şunları söyledi: “Evet, küçük bir fark ama 1940’ta Kopernik verilerinin başlangıcından bu yana 30.500 günden fazla süre geçti ve bu, en sıcak olanı.”

İklim uzmanı Andrew Dessler, “Önemli olan, sera gazlarını atmosfere salmaya devam ettiğimiz sürece ısınmanın devam etmeyeceğidir ve bugün bunu büyük ölçüde durduracak teknolojiye sahibiz. Eksik olan, siyasi iradedir” dedi. Teksas A&M Üniversitesi’nden bilim adamı.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş