Cumartesi, Temmuz 27

Cadılar Bayramı (Halloween) nedir? Kökleri nereye uzanıyor?

REKLAM

Pagan ve Hıristiyan köklerine rağmen laik bir bayram olan Cadılar Bayramı, rengarenk kostümler ve balkabağı süslemeleriyle karakterize edilir ve geleneksel olarak her yıl 31 Ekim gecesi kutlanır.

Parti sırasında çocuklar doğaüstü karakterler, insanüstü güçlere sahip hayali kahramanlar veya ölümü çağrıştıran varlıklar gibi giyinirler. Kostümleriyle evden eve dolaşan miniklere, ebeveynleri de eşlik ediyor. Kapının her çalınışında, ‘Şeker mi, şeker mi?’ Şekerli yiyecekler şu sorularla toplanır:

Dünya çapında popülaritesi her geçen gün artan Cadılar Bayramı, Japonya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar uzanan küresel bir boyuta ulaşmış ve doğal olarak perakendecilerin de ilgisini çekmektedir.

Peki kutlamanın kökeni nedir ve toplumlar bayramın simge ve geleneklerini neye borçludur?

Kabak

Balkabağını oyup fener haline getirmenin kökenleri, bin yıl öncesine, Roma öncesi antik Kelt Cadılar Bayramı festivaline kadar uzanır.

Sebze işlemeye dönersek, turplar genellikle onları taşıyan kişiyi koruyacak şekilde sunulur. Yüzler, eski Keltlerin o gece dolaştıklarına inandıkları kötü ve istenmeyen ruhları kovmak için kullanılıyordu.

Balkabakları Cadılar Bayramı’na yeni eklenenlerdendir. Cadılar Bayramı geleneklerini “Yeni Dünya”ya tanıtan Yerli Amerikalılar ve İrlandalı göçmenler, balkabağına şekil vermenin diğer sebzelere göre daha kolay olduğunu fark ettikten sonra balkabağı, Cadılar Bayramı’nın ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Kıyafetler

Modern kavramlaştırma tamamen Amerikan etkisi gibi görünse de, Cadılar Bayramı’nın efsaneler ve bazı batıl inançlarla birlikte Avrupa kökenli bir tarihi geçmişi vardır: Başlangıçta Cadılar Bayramı, yazın sonunu ve Cadılar Bayramı’nın başlangıcını simgeleyen 1 Kasım’da kutlanan bir pagan bayramıdır. Kelt Yeni Yılı.

Samhain; çiftçilerin mahsulleri topladığı, hayvanları kestiği, çimleri ve ağaçları kışa hazırladığı yer; Yaşayanların, ölülerin ve ruhların birbirine en yakın olduğu zamandır. İskoçya ve İrlanda’nın bazı bölgelerinde eski Keltler, ölen akrabalarının üzerlerinde oluşturmaya çalıştığı baskıyı dağıtmak veya kafalarını karıştırmak için maske takıyor veya kıyafetlerini değiştiriyordu. yaşam.

Günümüze kadar devam eden maskeleme yaparak kişinin görünüşünü değiştirme geleneği, yüzyıllar sonra yeniden yorumlanarak günümüzde giyilen kostüm haline gelmiştir.

Cadılar Bayramı tüm dünyaya yayıldı

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada tarafından yeniden tanımlanan modern Cadılar Bayramı, Avrupa’ya yayılmakta zorluk yaşadı.

1990’larda Cadılar Bayramı Fransa’ya ihraç edildi ancak hiçbir zaman Amerika’da görülen ticari heyecanı yaratmadı.

Deneme süresi birkaç yıl sürdü.

Barlar yerine bazı gece kulüplerinde kutlanmaya başlandı ve yurt dışında yaşayan ve Cadılar Bayramı partileri düzenleyen insanlar arasında giderek popüler olmayan bir eğlence haline geldi.

Limoges şehri, Atlantik’teki diğer kuzenlerinin aksine, düzenli olarak Cadılar Bayramı geçit törenine ve festivaline ev sahipliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking