Salı, Ekim 22

Guterres, Lübnan’ın topyekun bir savaşın eşiğinde olduğu konusunda uyardı

Guterres, BM gazetecilerine Gazze ve bölgedeki genel duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazze’deki kabusun ikinci yılına girdiğini vurgulayan Guterres, şöyle konuştu: “Bu yıl Gazze’de kriz yılı oldu. İnsani, siyasi, diplomatik ve ahlaki krizlerin yılı.” dedi.

Guterres, 7 Ekim’den sonra Gazze’nin hayal bile edilemeyecek acıların merkezi haline geldiğini belirterek, sivillerin, gazetecilerin, yardım çalışanlarının ve BM personelinin öldürüldüğünü hatırlattı.

Özellikle Gazze’nin kuzeyinde durumun ciddi olduğunu vurgulayan Guterres, İsrail’in bölgedeki “askeri operasyonlarını” hızlandırdığını söyledi.

BM Genel Sekreteri, İsrail’in buradaki yerleşim alanlarına saldırdığını, hastaneleri boşalttığını ve elektriği kestiğini belirterek, “Bir kez daha 400 bin kişi güneye gitmek zorunda kaldı. Güney aşırı kalabalık, kirli ve temel ihtiyaçlardan yoksun” dedi. dedi.

Guterres: “Gazze’deki tüm insan hakları ihlallerini şiddetle kınıyorum.” dedi.

Netanyahu’ya UNRWA konusunda uyarı mektubu

Tüm bu kaos içerisinde Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) her zamankinden daha önemli ve yeri doldurulamaz olduğunun altını çizen Guterres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bir mektup göndererek UNRWA’nın İsrail’deki faaliyetlerini yasakladı ve Doğu Kudüs Tasarıya ilişkin endişelerini dile getirdiğini söyledi.

Guterres, söz konusu yasa tasarısının geçmesi halinde Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki çalışmaların “bastırılacağını” belirterek, bunun büyük bir felakete yol açacağı uyarısında bulundu.

Guterres, teklif edilen yasanın aynı zamanda Birleşmiş Milletler Tüzüğü’nü ve İsrail’in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini de ihlal edeceğini söyleyerek, ulusal yasaların bu yükümlülükleri geçersiz kılamayacağını ekledi.

BM Genel Sekreteri Guterres sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu savaşın yürütülme biçiminde çok ciddi bir kusur olduğu açıktır. Gidecek güvenli hiçbir yeri olmayan sivillerin tahliyesini emretmek onların güvenliğini korumaz.”

Uluslararası hukuk kurallarının tartışmaya açık olmadığını vurgulayan Guterres, sivillerin her yerde korunması ve ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyledi.

“Ortadoğu birçok partinin yakmaya hazır olduğu bir barut fıçısı”

Çatışmanın uzaması riskine karşı aylardır uyarıda bulunduğunu hatırlatan Guterres, “Ortadoğu, birçok tarafın ateşlemeye hazır olduğu bir barut fıçısı.” değerlendirmesini yaptı.

İşgal altındaki Batı Şeria’nın “kaynama noktasına” ulaştığını ve Lübnan’a yönelik saldırıların tüm bölgeyi tehdit ettiğini söyleyen Guterres, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında 2 binden fazla kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Guterres, Lübnan’ın topyekun bir savaşın eşiğinde olduğu uyarısında bulunarak, tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Ortadoğu’da durumun her geçen saat daha da kötüleştiğini belirten BM Genel Sekreteri, uyarılarının dikkate alınmadığını vurguladı.

Her saldırının barışı zorlaştırdığını söyleyen Guterres, “Bu nedenle Gazze ve Lübnan’da ateşkes, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması çağrılarımızdan vazgeçmeyeceğiz.” dedi.

İki devletli çözümden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Guterres, “Bölgedeki tüm insanların barış içinde yaşama hakkı vardır.” mesajını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber