Cumartesi, Temmuz 27

Son dakika: BMGK, Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” tasarısını kabul etti

Son haberler: Malta’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu karar taslağı acil oturumda oylandı. Tasarı 15 üyeden 12’sinin olumlu oyu ve 3 çekimser oyu ile kabul edildi. Oylamada çekimser kalan ülkeler ABD, Rusya ve İngiltere oldu.

Öte yandan Konsey, Rusya’nın “insani duraklama” yerine ateşkes ifadesinin yer alması yönündeki değişiklik önerisini de reddetti.

ACİL VE UZUN SÜRELİ İNSANİ KESİNTİ TALEP EDİLDİ

Kararda, insani ateşkes ve Gazze Şeridi’nde uluslararası insancıl hukuka uygun koridorlar oluşturulması yerine “düşmanlıklara acil ve uzun süreli insani duraklama” çağrısı yapıldı.

Kararda, söz konusu aralıkların uluslararası insani hukuk uyarınca “yeterli gün” olması gerektiği belirtilerek, BM ve ortaklarına insani yardıma kesintisiz, hızlı ve güvenli erişim çağrısında bulunuldu.

Kararda, Hamas ve diğer gruplardan tüm rehinelerin, özellikle de çocukların serbest bırakılması çağrısında bulunuldu ve Gazze’deki sivil halka temel ihtiyaçların sağlanmasının engellenmesine son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Kararda, bu uygulamaların özellikle çocuklar açısından büyük bir yük oluşturduğunun altı çizilirken, yardımların çocukların ve bir bütün olarak toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılması gerektiği vurgulandı.

Kararda koordinasyon ve önceden bilgilendirmenin önemi vurgulandı ve çocukların, hastaların ve personelin hareketi konusunda Birleşmiş Milletler ile iletişim kurulması çağrısında bulunuldu.

Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten kararın uygulanmasına ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermesi istendi.

ÇOCUKLARIN KORUNMASI YUKARIDAKİ ŞEKİLDE SAĞLANMIŞTIR

Kararda, tüm taraflara uluslararası hukuka, uluslararası insancıl hukuka ve insan haklarına saygı duymaları çağrısında bulunulurken, “uluslararası insancıl hukuk çocukları korur.” Açıklamaya yer verildi.

Cenevre Sözleşmesi’nde “çatışma içindeki çocukların korunması” ilkesinin yer aldığını hatırlatan karar, Gazze’de başta çocuklar olmak üzere sivillerin temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılmasına ve zorla yerlerinden edilmesine karşı çıkıyor.

Kararda, Gazze’deki insani durumun çocukların eğitim sürecine de zarar verdiği belirtiliyor.

İlginçtir ki kararda Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısından ya da İsrail’in neden olduğu sivil ölümlerinden bahsedilmiyor. Daha önceki taslaklarda yer alan kınayıcı ifadeler Üye Devletlerin onayını almamıştı. Bu nedenle Malta’nın özellikle kararı onaylama konusunda bu konulara değinmekten kaçındığı düşünülüyor.

4 TASLAK KARAR VETO OLDU

BM Güvenlik Konseyi, 7 Ekim sonrasında Gazze’deki insani duruma ilişkin 4 karar tasarısını veto etti.

ABD, İngiltere, Fransa ve Japonya, ilk kez 17 Ekim’de Rusya tarafından masaya yatırılan ve “insani ateşkes” çağrısı yapan karar taslağına “hayır” oyu verdi.

Daha sonra, 18 Ekim’de ABD, Brezilya’nın “düşmanlıklara ara verilmesi” çağrısında bulunan karar taslağını veto etti.

Daha sonra 26 Ekim’de ABD’nin “ülkelerin meşru müdafaa hakkı”na ilişkin taslağı Rusya ve Çin tarafından veto edilmiş, aynı gün Rusya’nın insani ateşkes çağrısı yapan karar taslağı da ABD ve Çin tarafından veto edilmişti. Birleşik Krallık.

Karar taslağı geçmese de, 193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 121 ülke, Gazze’de insani ateşkes çağrısı yapan tasarıya “evet” oyu verdi.

Kararın BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesi için 9 ülkenin “evet” oyu vermesi ve hiçbir daimi üyenin kararı veto etmemesi gerekiyor.

Birleşmiş Milletler’in yürütme organı olarak da bilinen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin temel sorumluluğu “uluslararası barış ve güvenliği korumaktır.”

Üye ülkeler arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmakla görevli olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uluslararası sorunların çözümü için de birlikte çalışması gerekmektedir. (AA-İHA)

Günün önemli manşetleri
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Düzce'de zincirleme kaza: 4 araç çarpıştıDüzce’de zincirleme kaza: 4 araç çarpıştı
Porsuk Çayı'na düştü!  O anlar cep telefonuna kaydedildiPorsuk Çayı’na düştü! O anlar cep telefonuna kaydedildi
Dışişleri Bakanlığı'nın Netanyahu'ya tepkisi sertDışişleri Bakanlığı’nın Netanyahu’ya tepkisi sert

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking