Cumartesi, Temmuz 27

Rusya’da seçim: Muhalifler, ‘Putin’e karşı öğle vakti’ protestosunda sandık başında buluştu

Rusya’daki muhalifler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin son gününde “Putin’e Karşı Öğlen” adlı barışçıl sembolik bir eylemde bir araya geldi.

REKLAM

Rusya’da cumhurbaşkanlığı seçiminin son gününde, muhalifler öğle vakti siyasi protesto işareti olarak sandık başına akın etti.

“Putin’e Karşı Öğlen” adı verilen barışçıl sembolik eylemde muhalifler, ülke çapındaki sandıklara giderek, büyük bir farkla kazanması beklenen Putin’e karşı yarışan üç adaydan birine oy verdi.

Bazı muhalifler oy pusulalarına geçen ay Kuzey Kutbu’ndaki bir hapishanede ölen Alexei Navalny’nin adını yazdı.

Navalny, ölümünden önce avukatları aracılığıyla sosyal medyada paylaştığı mesajla “Putin’e karşı hayır” planına destek vermişti.

“Navalny’nin siyasi vasiyeti”

Bağımsız gazete Novaya Gazeta, eylemi “Navalny’nin siyasi vasiyeti” olarak nitelendirdi.

Navalny’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı başkanı Ivan Zhdanov bir YouTube yayınında, “Eylem hedeflerine ulaştı. Eylem, başka bir Rusya’nın olduğunu, Putin’e karşı çıkanların olduğunu gösterdi.” dedi. dedi.

Bir başka Navalny müttefiki Leonid Volkov, eylemin Putin’e karşı çıkanları birleştirmeye ve cesaretlendirmeye yardımcı olmayı amaçladığını belirtti.

Geçen hafta Vilnius’ta çekiçle saldırıya uğrayan Volkov, Moskova, St. Petersburg, Yekaterinburg ve diğer şehirlerde yüz binlerce kişinin oy kullanmaya geldiğini söyledi.

Adaylığı seçim yetkilileri tarafından engellenen liberal siyasetçi Boris Nadezhdin, birçok Rus’un Putin’e karşı oy kullanacağını umduğunu ifade etti.

Nadezhdin, “Bugün Rus halkının, Putin’e değil diğer adaylara veya başka bir şekilde oy vererek olup bitenlere karşı gerçek tavrını gösterme şansına sahip olduğuna inanıyorum ve ben de tam olarak bunu yapıyorum” dedi. Oy. Moskova’nın hemen dışındaki Dolgorpudny’de “Ben yaptım” dedi.

Seçmenlerden biri Reuters’e “Çok az umut var ama eğer böyle bir şey yapabiliyorsanız yapmalısınız. Demokrasiden geriye hiçbir şey kalmadı” dedi. Kimliği gizli tutulan başka bir genç kadın, Putin’e karşı yarışan üç aday arasında “en az şüpheli” olana oy verdiğini söyledi.

Kremlin, çoğu Rusya dışında yaşayan Navalny’nin siyasi müttefiklerini, Batı adına ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan tehlikeli aşırıcılar olarak adlandırıyor.

Navalny’nin dul eşi Yulia Berlin’de

Yüzlerce Rus, öğle saatlerinde Avustralya, Japonya, Ermenistan, Kazakistan, Almanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkedeki Rus diplomatik misyonlarında kurulan oy sandıklarında sıraya girdi.

Navalny’nin dul eşi Yulia Navalnaya, Berlin’deki protesto etkinliğine katılmak üzere Navalny sözcüsü Kira Yarmysh ile birlikte Rusya büyükelçiliğine geldi.

Navalnaya büyükelçilikte kuyruğa girerken alkışlandı.

Londra’da binlerce kişi oy vermek için Rusya büyükelçiliği önünde sessizce sıraya girdi.

Dört aday yarıştı

25 yıldır iktidarda olan 71 yaşındaki Vladimir Putin, kendisini veya Ukrayna işgalini eleştirmekten kaçınan Kremlin dostu partilerden üç rakiple karşı karşıya kaldı.

Bunlar Liberal Demokrat Parti’nin başkanı Leonid Slutskiy, Komünist Parti’den Nikolay Kharitonov ve Yeni Halk Partisi’nden Vladislav Davankov’dur.

REKLAM

Kesin olarak seçilecek olan Putin, seçimleri tekrar kazanması durumunda beşinci kez Rusya’nın cumhurbaşkanı olacak.

Batılı liderler bu seçimleri “demokrasinin ayaklar altına alınması” olarak tanımladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking