Cumartesi, Temmuz 27

İran, Putin’in başkanlık ettiği Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzaladı

Rusya lideri Vladimir Putin’in başkanlığını yaptığı toplantıda, İran adına Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Abbas Aliabadi, AEB üyeleri Belarus, Kazakistan, Rusya, Kırgızistan ve Ermenistan’ın temsilcileriyle birlikte anlaşmayı imzaladı.

REKLAM

İran, Rusya’nın desteklediği Avrasya Ekonomik Birliği (EAEU) ile serbest ticaret anlaşması imzaladı.

St. Petersburg’da düzenlenen Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi toplantısında taraflar, iki yılı aşkın müzakerelerin ardından varılan kalıcı anlaşmayı onayladı.

Serbest ticaret anlaşması, 2019’dan bu yana yürürlükte olan geçici anlaşmanın yerini alacak.

İran’ın AEB ile dış ticaret hacmi, geçici anlaşmadan bir yıl sonra 2020’de 1 milyar doları, 2021’de ise 2 milyar doları aştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkanlığını yaptığı toplantıda, İran adına Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Abbas Aliabadi, AEB üyeleri Belarus, Kazakistan, Rusya, Kırgızistan ve Ermenistan’ın temsilcileriyle birlikte anlaşmayı imzaladı.

“İran’ı büyük bir pazara taşıyacak yeni adım”

İranlı bakan, kalıcı anlaşmayı “ülkesini ekonomi alanında büyük bir pazara taşıyabilecek yeni bir adım” olarak değerlendirdi.

İran’ın AEB ile tercihli ticaret anlaşması yaptığı dönemde ticari işlemlerin katlanarak arttığını vurgulayan Aliabadi, şöyle konuştu: “Bu anlaşma, rekabet avantajı olan İran’ın ihtiyaçlarının karşılanması için güzel bir fırsat sunuyor. Tabii İran’ın da çok yüksek bir potansiyeli var. değerin Avrasya ülkeleri ve sanayicilerimiz için cazip olabileceğini belirterek, “Teknolojik ürünlerimizin ihtiyaç duyan pazara ulaşması mükemmel bir fırsat” dedi.

Putin, anlaşmanın imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, AEB’nin üye ülkelerinin ekonomik kalkınmasına önemli katkı sağladığını söyledi.

Rus lider, AEB’nin yakın zamanda Mısır’la bu yönde bir anlaşma imzalamaya hazırlandığını duyurdu.

AEB Sekreterliği, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile bu yönde bir anlaşma yapılmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi ile 8 Aralık’ta Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İran-AEA serbest ticaret anlaşmasının bölge ülkeleri arasındaki iş birliğini artıracağını söyledi.

Rusya ile İran arasındaki iş birliğinin çeşitli alanlarda geliştiğini belirten Putin, Kuzey-Güney demiryolu ve enerji iş birliği gibi büyük altyapı projelerini örnek olarak göstererek, Moskova ile Tahran arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yüzde 20 arttığını söyledi. yaklaşık 5 milyar dolara ulaştı.

Paşinyan Avrasya’nın da zirvesinde

Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle Rusya ile ilişkileri gergin olan San Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da St. Petersburg’da düzenlenen Avrasya Yüksek Ekonomi Konseyi toplantısına katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking