Cumartesi, Temmuz 27

Hindistan ve Pakistan’da ‘zehirli sis’: Binlerce kişi hasta oldu, Lahor ve bazı şehirler kapandı

Pencap eyalet hükümeti, Lahor dahil üç şehirdeki okulların, ofislerin, alışveriş merkezlerinin ve parkların Pazar gününe kadar kapatılmasını emretti.

REKLAM

Pakistan’ın doğu şehirlerinde yoğunlaşan zehirli hava kirliliği nedeniyle binlerce kişi hastalanırken, yetkililer bazı şehirlerde tamamen karantina uygulamak zorunda kaldı.

Ülkenin ikinci büyük kenti Lahor’da da sis tehlikeli boyutlara ulaştı.

Pencap eyalet hükümeti, Lahor dahil üç şehirdeki okulların, ofislerin, alışveriş merkezlerinin ve parkların Pazar gününe kadar kapatılmasını emretti.

Son birkaç gündür, havadaki ince partikül madde seviyesini ölçen Lahor hava kalitesi endeksi (HKE) 400 civarında seyrediyor. 100 veya daha düşük HKE seviyeleri güvenli kabul ediliyor.

Kuzey Hindistan da zehirli dumandan etkilendi

Hindistan’ın başkenti Delhi’deki hava kirliliği de endişe verici seviyelere yükseldi. Hindistan’ın başkentindeki hava kalitesi endeksi 7 Kasım’da 300’e ulaşarak tehlikeli bir seviye olarak kabul edilen 301 ila 500 aralığına yaklaştı.

Hava kirliliğine sürekli maruz kalmak, akciğer kanseri de dahil olmak üzere uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bazı uzmanlar, kışlık ekim sezonuna hazırlık amacıyla anız yakılmasının da hava kirliliğinin önemli bir nedeni olduğuna inanıyor.

Yerel basında çıkan haberlere göre Pakistan geçen hafta konuyu Hintli yetkililerle diplomatik düzeyde gündeme getireceğini söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Ancak uzmanlar, tıpkı Hindistan’da olduğu gibi Pakistanlı çiftçilerin de yeni ekim sezonuna hazırlanmak için anız yakmaya başvurduğunu söylüyor.

Pencap’ta tıbbi tesisler, marketler ve benzin istasyonları açık olmaya devam ediyor. Yetkililer vatandaşları dışarı çıkmaları halinde maske takmaları konusunda uyardı.

Lahor bir zamanlar bahçeler şehri olarak biliniyordu ve Babür döneminde, 16. ve 19. yüzyıllar arasında şehir parklarla kaplıydı. Ancak hızlı kentleşme ve artan nüfus artışı kentin yeşil alanlarının önemli ölçüde azalmasına neden olmuştur.

Chicago Üniversitesi’nin hazırladığı Hava Kalitesi Yaşam Endeksi’ne göre, Pakistan’ın Lahor dahil en kirli bölgelerindeki hava kirliliği, insanların ömrünü neredeyse yedi yıl kısaltıyor.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking