Cumartesi, Temmuz 27

Gazze’de son durum: İsrail güçleri, Nasır Hastanesi baskınında 100 şüpheliyi tutukladı

İsrail’in Nasser Hastanesi’ne düzenlediği baskın, hastalar, sağlık çalışanları ve tesise sığınan yerinden edilmiş Filistinliler arasında endişeye neden oldu.

REKLAM

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kasabasında bir hastaneye baskın düzenleyen İsrail ordusu, hava saldırılarıyla Gazze’yi vurmaya devam ediyor.

İsrail güçleri, Hamas’a karşı yürütülen savaşta Gazze’nin en büyük sağlık tesisi olan Nasır Hastanesi’ne düzenlenen operasyonda yeni tutuklamalar yapmaya devam ediyor.

Hastanede “militan avladıklarını” iddia eden İsrail güçleri şu ana kadar 100 şüpheliyi tutukladıklarını, hastane yakınında silahlı kişileri öldürdüklerini ve hastane içinde silah bulduklarını açıkladı.

“İsrail hastaneyi askeri üsse dönüştürdü”

İsrail’in Nasır hastanesine saldırısı yağmatesise sığınan hastalar, sağlık çalışanları ve yerinden edilmiş Filistinliler için endişe kaynağı haline geldi.

Gazze Sağlık Bakanlığı, hafta başında yaklaşık 10 bin kişinin hastaneye sığındığını ancak birçoğunun saldırı beklentisiyle veya İsrail’in tahliye emri nedeniyle hastaneyi terk ettiğini duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Eşref el-Kidra, İsrail askerlerine atıfta bulunarak, “İşgal güçleri, askeri üsse dönüştürdüğü Nasser Tıp Kompleksi’nde çok sayıda sağlık personelini tutukladı.”

Hamas ayrıca İsrail’in, savaşçılarının saklanmak için tıbbi tesisleri kullandığı yönündeki suçlamalarını da reddetti. Serbest bırakılan en az iki İsrailli rehine, Nasır Hastanesi’nde tutulduklarını söyledi.

İsrail’in hava saldırıları devam ediyor

İsrail güçleri, Han Yunus’ta yoğunlaştırılmış kara operasyonlarının yanı sıra hava bombardımanına da devam ediyor.

Filistinli sağlık yetkilileri, Cuma gününden bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlenen hava saldırılarında en az 83 kişinin öldüğünü, bunlardan birinin İsrail’in Cumartesi günü bir sonraki hedef olarak duyurduğu Refah’ta gerçekleştiğini söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İsrail uçaklarının çok sayıda militanı öldürdüğü belirtildi.

Gazze sınırının karşısındaki İsrail kenti Aşkelon’da Cumartesi günü Hamas’ın roket saldırılarına karşı sirenler çaldı.

Refah’ta koşullar zorlaşıyor

İsrail kara operasyonunun bir sonraki aşaması olarak Gazze Şeridi en güney noktada, Mısır sınırına doğru son noktada yer alacak. Refahı hedefleyen Daha sonra tüm gözler bölgeye çevrildi.

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’nin toplam 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının sığındığı bölgede kış koşulları yaşamı daha da zorlaştırdı.

Şiddetli rüzgar nedeniyle mültecilerin barındığı çadırlardan bazıları uçtu. Yerlerinden edilen ve bölgeye sığınan Gazzeliler, şiddetli yağışların su bastığı çadırlarda soğukla ​​mücadele ediyor.

ABD Özel Temsilcisinden İsrail’e eleştiri

İsrail’in Refah’a saldırı planının bölgedeki ağır insani krizi daha da kötüleştireceğine inanılıyor uluslararası kaygıları artırmakABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi David Satterfield’den İsrail’e nadir eleştiri geldi.

Büyükelçi Satterfield, İsrail’in Hamas’ın BM yardımını gasp ettiğine dair somut bir kanıt sunmadığını ve son saldırının ve yardım konvoylarını koruyan Gazze polisine yönelik saldırının bir suç olduğunu söyledi. yardımın güvenli dağıtımı Bunun bunu “neredeyse imkansız” hale getirdiğini belirtti.

Hamas: Ateşkese ulaşılamamasının sorumlusu İsrail’dir

Öte yandan Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze’de ateşkes sağlanamamasından İsrail’i sorumlu tuttu.

Haniye, Hamas’ın, düşmanlıkların tamamen durdurulmasını, İsrail’in Gazze’den çekilmesini, “haksız kuşatmanın kaldırılmasını” ve uzun süredir İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını kabul edeceğini sözlerine ekledi.

REKLAM

Hamas’a karşı “tam bir zafer” sözü veren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, grubun tutumundaki esnekliğin rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya ilişkin müzakereleri ilerletebileceğini söyledi.

Filistinli sağlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre İsrail’in hava ve kara saldırılarında çoğu sivil olmak üzere 28 bin 858 kişi hayatını kaybetti ve Gazze’nin büyük bir kısmı harabeye döndü.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de gerçekleştirdiği saldırılarda İsrail’e göre çoğu sivil 1.200 kişi öldürülmüş, 253 kişi rehin alınmıştı.

Ek kaynaklar • Reuters, AP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking