Cumartesi, Temmuz 27

Bin Ladin’in ‘ABD’ye mektubu’: Guardian sildi, TikTok ve X iletileri kaldırdı

Bazı sosyal medya kullanıcıları, El Kaide liderinin mektubunun ABD’nin Orta Doğu’daki çatışmalara müdahalesi konusunda alternatif bir bakış açısı sunduğunu öne sürdü.

REKLAM

İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerikan halkına yazdığı mektup yeniden gündeme geldi. TikTok dahil sosyal medya ağları ve

Bazı sosyal medya kullanıcıları, El Kaide liderinin mektubunun ABD’nin Orta Doğu’daki çatışmalara müdahalesi konusunda alternatif bir bakış açısı sunduğunu öne sürdü.

Tüm hafta boyunca TikTok kullanıcıları, Ladin’in ABD’de 3.000’e yakın kişinin ölümüne yol açan 11 Eylül 2001 saldırılarından bir yıl sonra Guardian’a yazdığı mektubun metninin bağlantısını paylaşıyordu.

Bin Ladin mektubunda Amerikan halkına seslendi ve şu sorulara yanıt aradı:

“Sizinle neden savaşıyoruz, size neden karşı çıkıyoruz, sizi neye davet ediyoruz ve sizden ne istiyoruz?”

Amerikan medyasına göre mektupta Yahudi karşıtı dil ve söylemler yer alıyordu.

Dört bin kelimelik mektubunda Hac Suresi 39. ayeti (Zulme uğradıkları için kendileriyle savaşılan müminlere savaşma izni verilmiştir. Şüphesiz Allah onlara yardıma kadirdir) ve Nisa Suresi 76. ayeti (Ben müminler Allah’la savaşırım) Allah yolunda, kâfirler ise Tağut yolunda savaşırlar. Yani şeytanın dostları da savaşır. Şüphesiz şeytanın aldatmacası çok zayıftır), Bin Ladin Amerikan halkına şu soruyla seslendi: “Sizinle neden savaşıyoruz? ” Sorunun cevabını yine kendisi veriyor.

Ladin mektubunda şöyle diyor: “İlk sorunun cevabı çok basit: Çünkü bize saldırdınız ve saldırmaya devam ediyorsunuz.”

Filistin’e saldırıldığını, ABD’nin desteğiyle İngilizlerin Filistin topraklarını Yahudilere verdiğini, bölgede onlarca yıldır devam eden bir işgalin olduğunu belirterek, “İngilizler sizin yardımınız ve desteğinizle Filistin topraklarını Yahudilere verdi.” 50 yılı aşkın süredir işgal altında olan Yahudilere Filistin üzerinden “Zulüm, suç, cinayet, sürgün, yıkım ve yıkımla dolu yıllar”.

Mektupta, İsrail’in kuruluşunun en büyük suç olduğu belirtiliyor ve ABD’nin bu konuda ön saflarda yer aldığı belirtiliyor:

“Yahudilerin Filistin’deki tarihi haklarına dair, Tevrat’ta vaat edilen, uydurulmuş yalanlarınızı hâlâ tekrarlamaktan bıkmadığınızı görmek bizi hem güldürüyor, hem ağlatıyor. Bu sözde gerçeğe karşı çıkan herkes, antipatiyle suçlanıyor.” -Semitizm, tarihin en büyük yanılgısıdır, en yaygın icatlarından biridir.” “Filistin halkı saf Araplar ve orijinal Samilerdir. Onlar Müslümanlardır, Hz. Musa’nın ve gerçek, değiştirilmemiş Tevrat’ın mirasçılarıdır.”

“Filistin’de akan kanın intikamının eşit şekilde alınması gerektiğini” savunan Ladin, ABD’yi kastederek şunları söyledi: “Somali’de bize (Müslümanlara) saldırdınız, Rusların Çeçenya’da bize karşı eylemlerini desteklediniz, Hindistan’ın bize karşı uyguladığı baskıyı desteklediniz.” Keşmir’deyiz.” İsrail’in Lübnan’daki zulmüne karşı da bizi desteklediniz.

Sizin gözetiminiz, rızanız ve emirleriniz altında sizin ajanlarınız gibi hareket eden hükümetlerimiz bize her gün saldırıyor.

Bu yönetimler halkımızın şeriatı benimsemesini engelliyor, bunu yaparken de şiddete ve yalana başvuruyor.

Bu iktidarlar bizi aşağılıyor, büyük bir korku ve baskı hapishanesine atıyor.

Bu hükümetler ümmetin servetini çalıp size bedava satıyorlar.

Bu hükümetler Yahudilere teslim olmuş, Filistin’in çoğunu Yahudilere bırakmış ve kendi devletlerinin varlığını kendi halklarının parçalanmış üyeleri üzerinde kabul etmişlerdi.

Uluslararası nüfuzunuz ve askeri tehditleriniz nedeniyle zenginliğimizi ve petrolümüzü düşük fiyatlarla çalıyorsunuz. Bu insanlık tarihinin en büyük hırsızlığıdır.

REKLAM

Yahudilerin güvenliğini korumak, hazinelerimizin yağmalanmasını sürdürmek için güçleriniz ülkelerimizi işgal ediyor, askeri üslerinizi her yere yayıyor, topraklarımızı yozlaştırıyor, kutsal alanlarımızı kuşatıyor.

Her yerde çocukların öldüğü Irak’ta Müslümanları açlığa mahkum ettiniz. Yaptırımlarınız yüzünden 1,5 milyondan fazla Iraklı çocuğun ölmesi ve sizin bunu umursamamanız şaşırtıcı. Ama üç bin insanınız öldü, bütün dünya ayağa kalktı ve henüz sakinleşmedi.

Yahudilere Kudüs’ün ebedi başkentleri olduğu konusunda destek verdiniz ve büyükelçiliğinizi Kudüs’e taşımayı kabul ettiniz. İsrailliler sizin yardımınız ve korumanız altında Mescid-i Aksa’yı yok etmek niyetindedir. Şaron, silahlarının koruması altında Mescid-i Aksa’yı ele geçirmeye, yok etmeye ve ona saygısızlık etmeye hazırlanmak için girdi.

Bu trajediler ve felaketler, bize karşı uyguladığınız baskı ve saldırganlığın sadece birkaç örneğidir. “ABD’nin yarım asırdan fazla süredir bize saldırdığı bir ortamda, ABD’nin güvenlik ve barış içinde yaşamasına izin vermemizi beklemek ne kadar makul?”

Bu eylemlerin neden sivilleri doğrudan etkilediği sorusunu yanıtlayan Ladin, 2002 tarihli mektubunda ABD’nin özgürlerin ülkesi olduğu iddiasını yayan Amerikalıların bulunduğunu ve bu iddianın geçersiz olduğunu belirtiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde insanların özgür iradeleriyle hükümet seçme veya değiştirme yetkisine sahip olduğunu belirtiyor.

REKLAM

Amerikalıları suçlayan Ladin, şunları söyledi: “Amerikan halkı, İsrail’in Filistinlilere yönelik baskı, işgal ve topraklarının gasp edilmesi, Filistinlilerin öldürülmesi, işkence edilmesi, cezalandırılması ve sürgün edilmesi politikalarını desteklediğini seçti, kabul etti ve onayladı. Amerikalılar kendi hükümetlerinin politikalarını reddediyor ve “değişme yeteneğine sahip” diyor.

“Afganistan’da bizi bombalayan uçakları, Filistin’de evlerimizi vurup yok eden tankları, Basra Körfezi’ndeki topraklarımızı işgal eden orduları, Irak’ı abluka altına alan filoları finanse eden vergileri ödeyen Amerikan halkıdır.” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Bu vergilerden alınan dolarlar, bize saldırmaya devam etmeleri ve topraklarımıza girmeleri için İsrail’e veriliyor. Dolayısıyla bize yönelik saldırıları finanse eden Amerikan halkıdır ve bu paranın bu yolda harcanmasını kontrol edecek olanlar da onlardır.” onlar kendi seçtikleri adaylar aracılığıyla istiyorlar. Amerikan ordusu Amerikan halkının bir üyesidir.” “Bunlar, bize karşı savaşan Yahudilere utanmadan yardım edenlerle aynı kişilerdir. Bu nedenle Amerikan halkı, Yahudilerin bize karşı işlediği suçlardan masum olamaz.”

“Amerikan hükümeti ve Amerikan basını hala şu soruyu yanıtlamayı reddediyor: Neden New York ve Washington’da saldırıya uğradılar?” ifadeyi kullan

“George Bush’un gözünde Ariel Şaron barış adamıysa, o zaman biz de barış adamıyız. Amerika ahlakın ve ilkelerin dilinden anlamıyor, o yüzden biz de onun anladığı dile dönüyoruz.”

REKLAM

The Guardian mektubu internet sitesinden kaldırdı

NBC’ye göre birçok internet kullanıcısı, Amerika’nın Orta Doğu’daki dış politikası hakkında konuşmak için Ladin’in sözlerini bir sıçrama tahtası olarak kullandı.

Mektubun İngilizce çevirisi İngiliz Guardian gazetesinde yayımlandı.

Ancak gazete, mektubu “bağlamından çıkarıldığı” gerekçesiyle internet sitesinden kaldırdığını duyurdu.

Stratejik Diyalog Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmada, X’te (eski adıyla Twitter) Bin Ladin’e yapılan atıflar Salı’dan Perşembe’ye %4.300’den fazla artarak 5.000’den 230.000’in üzerine çıktı. “Amerika’ya Mektup”a yapılan alıntılar 1800’den fazla artarak 4.800’den 100.000’e yükseldi ve platformda 719 milyon izlenme sayısına ulaştı.

ABD merkezli bazı medya kuruluşları, Çin menşeli TikTok uygulamasının, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen saldırının ardından Hamas tarafından İsrail karşıtı içerik ve ABD dış politika çıkarlarına aykırı içerik yaymak için kullanıldığını iddia ediyor. Ancak TikTok “önyargı iddialarının asılsız olduğunu” iddia ediyor.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber Sunucu
meritking