Bu egzotik dört mevsim sebzesi olan domates, Orta Amerika’ya özgüdür ve İspanyol kaşiflerin onu dünyanın geri kalanına tanıtmasından yüzyıllar önce Aztekler tarafından yetiştirilmiştir. Organik, hibrit veya genetiği değiştirilmiş yüzlerce farklı tür ve büyüklükte çeşit kullanılmaktadır. Çeşitlerin çoğu kırmızı meyveler üretir; ancak sarı, turuncu, pembe, mor, yeşil veya beyaz renkteki bazı çeşitler de yaygın renklerdir.
Yadigarı domatesler daha doğal, lezzetli meyveler üretme eğilimindedir. Heirloom çeşitleri, özellikle organik sebze tüketicileri arasında giderek daha popüler hale geliyor. Kiraz domatesleri aynı Solanaceae familyasına ait, kiraz büyüklüğünde, küçük, yuvarlak meyvelerdir. İtalyan ve Yunan mutfağında yaygın olarak yer aldıkları Akdeniz bölgelerinde son derece popülerdirler.
Domatesin besin değeri
Domates düşük kalorili sebzelerden biridir. Bu 100 gramda sadece 18 kaloridir. Ancak antioksidanlar, diyet lifi, mineraller ve vitaminler açısından mükemmel kaynaklardırlar. Çok yönlü nitelikleri nedeniyle diyetisyenler ve beslenme uzmanları, kolesterol kontrolü ve kilo kaybı için diyet programlarında domates tüketimini sıklıkla vurgulamaktadır.
100 gram çiğ domates;
Kalori: 18
Bunlar: %95
Protein: 0,9 gram
Karbonhidratlar: 3,9 gram
Şeker: 2,6 gram
Süre: 1,2 gram
Yağ: 0,2 gram
Domatesler ayrıca antioksidan özellikleri nedeniyle de oldukça takdir edilmektedir. antioksidanlar;
Likopen
Beta Karoten
Lutein
Flavonoidler
Fenolik asitler
tanenler
Domateste kaç kalori var?
Küçük domates 14 kcal
Orta boy 19 kcal
Domatesin faydaları
Domateste bulunan antioksidanların kolon, prostat, meme, endometriyum, akciğer ve pankreas kanserleri gibi kanserlere karşı koruma sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Flavonoid bir antioksidan olan likopen, domateste bol miktarda bulunan eşsiz bir fitokimyasaldır. Olgun, kırmızı domatesler bu antioksidandan daha fazlasına sahip olma eğilimindedir. Likopen, karotenoidlerle birlikte insanlarda hücrelerin ve organların zararlı serbest oksijen radikallerinden korunmasına yardımcı olabilir.
Zea-ksantin bu sebzede bol miktarda bulunan başka bir flavonoid bileşiğidir. Zeaksantin, zararlı ultraviyole ışınlarını filtreleyerek yaşlı yetişkinlerde gözlerin “yaşa bağlı makula hastalığından” (ARMD) korunmasına yardımcı olur.
Domatesler mükemmel düzeyde A vitamini ve α- ve β-karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidanlar içerir. Genel olarak, bu kimyasal pigmentlerin gece görüşü, sağlıklı mukoza, cilt ve kemiklerin korunması gibi işlevleri yerine getirdiği bulunmuştur. Flavonoidler açısından zengin doğal meyve ve sebzelerin tüketilmesinin akciğer ve ağız kanserine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.